Ένα νέο εμβόλιο προσφέρει ελπίδες για την πρόληψη και θεραπεία της λοίμωξης από το βακτήριο Clostridioides difficile, γνωστό ως C. difficile. Έρευνες σε μοντέλα ζώων δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από νέες και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, ενισχύοντας τη ανοσολογική απόκριση και καθαρίζοντας το έντερο από το βακτήριο.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό «Science», ανακοινώνοντας ότι οι εξετάσεις σε ανθρώπους είναι το επόμενο βήμα.
Το C. difficile είναι γνωστό για τα συμπτώματα που προκαλεί, από διάρροια έως και σοβαρές εντερικές βλάβες, και έχει τη δυνατότητα να επανεμφανιστεί σε 30%-40% των περιπτώσεων. Η εξάπλωσή του γίνεται μέσω σπορίων που είναι ανθεκτικά σε αντίξοες συνθήκες, προσβάλλοντας κυρίως ευάλωτους πληθυσμούς όπως ηλικιωμένους και νοσηλευόμενους ασθενείς.
Σήμερα οι θεραπείες περιλαμβάνουν χορήγηση αντιβιοτικών, τα οποία συχνά αποτυγχάνουν, καθώς καταστρέφουν ταυτόχρονα και τα «καλά» βακτήρια στο έντερο, επιτρέποντας στο C. difficile να ανθεί. Ο δρ Μοχάμεντ-Γκάμπριελ Αλαμέχ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι η προσέγγισή τους αφορά τη δημιουργία ενός εμβολίου mRNA, το οποίο στοχεύει στο C. difficile χωρίς να βλάπτει το φυσιολογικό μικροβίωμα του εντέρου.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 2023 καθηγητής Ντριου Βάισμαν ανέφερε πως τα mRNA εμβόλια είναι ιδανικοί υποψήφιοι για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του C. difficile, καθώς μπορούν να παρακινήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιηθεί πολυδιάστατα ενάντια στο βακτήριο.
Η πλατφόρμα mRNA-LNP που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου είναι η ίδια με εκείνη για τα εμβόλια κατά της COVID-19. Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί επιτυχές και στους ανθρώπους, θα μπορούσε να επαναστατήσει τη θεραπεία κατά του C. difficile, που έχει προκαλέσει πολλές αποτυχίες σε προηγούμενες προσπάθειες.
Η Αλέξα Σέμον, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας, πρόσθεσε ότι τα mRNA εμβόλια προσφέρουν νέα εργαλεία για την καταπολέμηση πολύπλοκων λοιμώξεων όπως αυτή του C. difficile, που έχει μετατραπεί σε σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας λόγω της αντοχής στα αντιβιοτικά.
Το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας είναι γνωστό για την πρωτοπορία του στην έρευνα mRNA, σχεδιάζοντας εμβόλια και για άλλες ασθένειες. Αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευσή τους να αναπτύσσουν νέες καινοτόμες θεραπείες.
Πηγή: tovima.gr