Προ ημερών, η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έπειτα από μακρά αναμονή, σηματοδότησε την έναρξη του τρίτου διαγωνισμού για έργα αποθήκευσης ενέργειας που περιλαμβάνουν αυτόνομες μπαταρίες (standalone). Τη διαδικασία αυτή θα αναλάβει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία θα κινήσει τις διαδικασίες ώστε να δημοσιευτούν τα τεύχη δημοπράτησης, με στόχο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έως τα τέλη Δεκεμβρίου και να ανακοινωθεί η λίστα των προκριθέντων έργων.
Σύμφωνα με τον νέο διαγωνισμό, θα ενισχυθούν αυτόνομες μονάδες μπαταριών διάρκειας τεσσάρων ωρών, συνολικής ισχύος 200 MW, αντί των 300 MW που προβλεπόταν αρχικά. Τα έργα θα εγκατασταθούν κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Η εκκίνηση τιμής για τον διαγωνισμό θα είναι 145.000 €/MW ανά έτος, υψηλότερη από τις προηγούμενες εκκινήσεις. Οι επιλεγμένες μονάδες θα λάβουν ενίσχυση στο CAPEX ύψους 200.000 €/MW.
Η λειτουργική ενίσχυση που θα εξασφαλίσουν οι προκριθέντες επενδυτές θα ισχύει για δέκα χρόνια από την έκδοση της άδειας λειτουργίας τους και είναι προαπαιτούμενη για την καταβολή της ενίσχυσης από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τους επενδυτές να διεκδικήσουν ενίσχυση σε CAPEX και OPEX, πριν εφαρμοστεί νέος σχεδιασμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), που θα επιτρέπει την εγκατάσταση μπαταριών χωρίς ενίσχυση.
Παράλληλα, προωθείται η μετατροπή αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε άδειες αποθήκευσης για μονάδες που δεν θα λειτουργούν πια από τον Ιανουάριο του 2024. Οι όροι που θα ισχύσουν περιλαμβάνουν την εξέταση τροποποιήσεων αδειών με προτεραιότητα και τις οριστικές προσφορές σύνδεσης για μονάδες αποθήκευσης που θα φτάνουν τα 450 MW, με όριο τα 150 MW ανά επενδυτή.
Επιπλέον, οι υπάρχουσες φωτοβολταϊκές μονάδες θα έχουν περιθώριο έως τις 14 Μαρτίου 2025 να υποβάλουν αιτήματα για προσθήκη συσσωρευτών, υπό προϋποθέσεις. Η δυνατότητα αυτή θα επιτρέψει τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της χωρητικότητας των υφιστάμενων έργων. Για τις ώρες πώλησης ενέργειας, οι μπαταρίες θα γεμίζουν κατά τις μεσημεριανές ώρες και θα πωλούν την αποθηκευμένη ενέργεια τη νύχτα, εκμεταλλευόμενες τις υψηλές τιμές της αγοράς.
Η προτεινόμενη προσέγγιση θα αναδείξει την αξία των φωτοβολταϊκών έργων και της αποθήκευσης ενέργειας στην ελληνική αγορά, προωθώντας την ενεργειακή μετάβαση και την αποδοτικότητα των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πηγή: tovima.gr