Μια πρόσφατη μελέτη της Greenpeace αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την κρίση στον αγροτικό τομέα της ΕΕ, όπου οι αγρότες συνειδητά πιέζονται να καταφύγουν σε βιομηχανοποιημένες γεωργικές πρακτικές για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους. Η έρευνα αποκαλύπτει την έντονη αδικία που επικρατεί ανάμεσα στα μικρής κλίμακας αγροκτήματα και αυτά της βιομηχανικής κλίμακας, τα οποία απολαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων επιδοτήσεων και κερδών. Το χάσμα αυτό επηρεάζεται από την άνιση κατανομή των επιδοτήσεων και την αποτυχία πολιτικών να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανισότητες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, από το 2007, η ΕΕ έχει χάσει σχεδόν 2 εκατομμύρια «εμπορικά αγροκτήματα» και 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με την πλειονότητα αυτών να είναι μικρής κλίμακας. Αυτά τα αγροκτήματα, που είναι η ραχοκοκαλιά της γεωργίας, αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς οι αγρότες αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε δημόσιες επιδοτήσεις που ευνοούν τα μεγαλύτερα καταστήματα.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο ανησυχητική, με τη χώρα να έχει χάσει το 31% των αγροκτημάτων της, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μεγάλη συρρίκνωση των μικρών αγροκτημάτων. Αυτά τα αγροκτήματα συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν το 88% του συνόλου, αλλά μεταξύ 2007 και 2021, τα καθαρά κέρδη τους υποχώρησαν κατά 29%.
Η έρευνα εστιάζει στην πίεση που δέχονται οι αγρότες να στραφούν σε βιομηχανικά μοντέλα παραγωγής, επιφέροντας σοβαρές συνέπειες, όπως την ανεργία στις αγροτικές περιοχές και την επιδείνωση της ευζωίας των ζώων. Η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσιμης γεωργίας στην Greenpeace, επεσήμανε ότι οι αγροτικές πολιτικές εστιάζουν σε λίγες ισχυρές επιχειρήσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ριζικής στροφής στις πολιτικές της ΕΕ.
Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να ανακαινίσει τα μικρά αγροκτήματα και να προωθήσει αγρο-οικολογικές πρακτικές. Απαιτεί τη δημοσίευση ενός σχεδίου που θα αναστήσει την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα, εστιάζοντας ειδικά στην πληγείσα Θεσσαλία και προτείνοντας ένα βιώσιμο και δίκαιο αγροτικό μοντέλο.
Πηγή: tovima.gr