Η Rolex έχει καθιερώσει την πρωτοβουλία “Poles, Mountains and Forests Moment” για να αναδείξει την αξία των περιβαλλοντικών εξερευνήσεων και να τιμήσει εκείνους που επιχειρούν να προστατεύσουν τις πιο δύσκολες περιοχές του πλανήτη. Στόχος της είναι να προάγει τη συνείδηση για τη σημασία της προστασίας των τοπίων και της βιοποικιλότητας για τις μελλοντικές γενιές.
Η πρωτοβουλία Perpetual Planet Initiative συγκεντρώνει εξερευνητές, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους που εργάζονται για τη διατήρηση των πόλων, των βουνών και των δασών, αναγνωρίζοντας τη σύνδεση μεταξύ τους. Ο Νοτιοαφρικανός οικολόγος Steve Boyes, για παράδειγμα, μελετά τα ύδατα της Αφρικής και έχει ανακαλύψει τη μεγαλύτερη πηγή νερού της ηπείρου, καταδεικνύοντας την ανάγκη προστασίας των φυσικών πόρων.
Μαζί με την National Geographic Society, η Rolex επενδύει σε μία διετή μελέτη του οικοσυστήματος του Αμαζονίου. Αυτή η αποστολή περιλαμβάνει επτά ομάδες, οι οποίες αξιολογούν την υγεία του οικοσυστήματος και την ποιότητα των υδάτων, ενώ μελετούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον «πνεύμονα» του κόσμου.
Το 1953, οι Sir Edmund Hillary και Tenzing Norgay ανέβηκαν στην κορυφή του Έβερεστ, αποδεικνύοντας πως η εξερεύνηση των πιο απομακρυσμένων περιοχών του κόσμου είναι εφικτή. Παρά την πρόοδο, η ανάγκη για εξερεύνηση συνεχίζει να είναι επιτακτική, καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές με ανεκτίμητους πόρους και ευαίσθητα οικοσυστήματα που χρειάζονται την προστασία μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιταλός σπηλαιολόγος Francesco Sauro έχει εξερευνήσει ανεξερεύνητες σπηλιές στην κολομβιανή Αμαζονία, συνδυάζοντας τη γνώση με την τοπική κοινότητα. Κατά τη διάρκεια των αποστολών του, εργάζεται με τελευταία τεχνολογία για να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με τη ζωή και την εξέλιξη του πλανήτη, αναδεικνύοντας την αξία των σπηλαίων.
Η γενικότερη προσέγγιση της Rolex στην εξερεύνηση αφορά τη διαφύλαξη των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του πλανήτη, επισημαίνοντας τη σημασία της επιστήμης για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που μας περιβάλλουν.
Στο Όρος Λόγκαν, η κλιματολόγος Alison Criscitiello και η ομάδα της συνέλεξαν δείγματα πάγου, αναλύοντας τη σχετική κλιματική ιστορία που μπορεί να φτάνει πίσω 30.000 χρόνια. Η δεδομένη έρευνα υπόσχεται να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής.
Χάρη σε αυτές τις αποστολές, γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις που βοηθούν στην προστασία του πλανήτη μας και στην κατανόηση των οικοσυστημάτων του. Ανέκαθεν, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στον τομέα της βιοποικιλότητας είναι σοβαρές, και χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες από οργανισμούς και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους.
Πηγή: tovima.gr