Η έκθεση για την Κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναλύει την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις στην ενεργειακή πολιτική. Η έκθεση τονίζει την επιτυχία της ΕΕ να αντέξει στους κρίσιμους κινδύνους που απειλούσαν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, να αποκαταστήσει τον έλεγχο στην αγορά και τις τιμές της ενέργειας και να επιταχύνει τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα.
Η πρωτοπορία της ΕΕ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών είναι αξιοσημείωτη, με την παραγωγή ενέργειας από αυτές να εκτοξεύεται σε επίπεδα ρεκόρ. Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ προήλθε από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στις εισαγωγές της Ένωσης έχει μειωθεί δραστικά, από 45% το 2021 σε 18% μέχρι τον Ιούνιο του 2024.
Επιπλέον, η ζήτηση φυσικού αερίου έχει παρουσιάσει πτώση κατά 138 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαΐου 2024, ενώ ο στόχος αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ επιτεύχθηκε νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Οι τιμές ενέργειας είναι πλέον πιο σταθερές, παραμένοντας σημαντικά χαμηλότερες από τα επίπεδα των κρίσεων του 2022.
Η Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία της ενεργειακής απόδοσης και της στήριξης των καταναλωτών, ιδίως μέσω του νέου νόμου που προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες από την αποσύνδεση. Το Ταμείο Κοινωνικού Κλίματος αναμένεται να κινητοποιήσει τουλάχιστον 86,7 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2026-2032, χρηματοδοτώντας μέτρα για ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης και πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια.
Η έκθεση επίσης αναφέρεται στην ανάγκη υποβολής ενημερωμένων εθνικών σχεδίων ενέργειας και κλίματος από τα κράτη μέλη, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για το 2030. Ο κανονισμός για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης αναγνωρίζεται ως κρίσιμος για την κατεύθυνση του ενιαίου ενεργειακού σχεδιασμού.
Οι προκλήσεις που παραμένουν περιλαμβάνουν την ενεργειακή φτώχεια και τις διαφορές τιμών ενέργειας σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και οι συνεργασίες με τη βιομηχανία θα είναι κλειδί για την επιτυχία της καθαρής μετάβασης.
Τέλος, η ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στην Ουκρανία εν μέσω των επιθέσεων με στόχο την ενεργειακή της ασφάλεια, επισημαίνοντας τη σημασία του συγχρονισμού των ενεργειακών δικτύων μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή: tovima.gr