Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) αποκαλύπτει σημαντικά ευρήματα σχετικά με την αλληλεπίδραση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανάπτυξη του καρκίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο παράγοντας ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (PAF) είναι το μόριο-κλειδί που καθορίζει τη «μοίρα» των ανοσοκυττάρων. Ο PAF όχι μόνο στρατολογεί κύτταρα που προάγουν τον καρκίνο, αλλά ταυτόχρονα καταστέλλει την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αντεπιτίθεται.
Η έρευνα στράφηκε επίσης στον καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος είναι γνωστός για την υψηλή θνητότητά του, με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης γύρω στο 12%. Οι όγκοι του παγκρέατος περιβάλλονται από προστατευτικούς ιστούς, περιορίζοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, οι προσεγγίσεις επεκτάθηκαν για να εξετάσουν και άλλους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και των πνευμόνων, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες τρισδιάστατης απεικόνισης για να παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Η διερεύνηση της συμπεριφοράς αυτών των ανοσοκυττάρων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοχευμένα στοιχεία για θεραπείες που θα εμποδίζουν την επιβλαβή τους δραστηριότητα. Οι ερευνητές τόνισαν ότι πολλοί τύποι καρκίνου φαίνεται να εξαρτώνται από τα ίδια σήματα PAF, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες για μια ενδεχόμενη θεραπεία που θα μπορούσε να επιδράσει σε πολλούς καρκίνους μαζί.
Σε έναν κόσμο όπου ο καρκίνος συνεχίζει να απειλεί την υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού, είναι επιτακτική ανάγκη οι επιστήμονες και οι ερευνητές να εστιάσουν στην έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψή του. Στο παρελθόν, ο καρκίνος έχει χαρακτηριστεί ως «μια πληγή που δεν επουλώνεται», προσδιορίζοντας την αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.
Πηγή: tovima.gr