Η κατάσταση της νοσοκομειακής περίθαλψης επιδεινώνεται ραγδαία λόγω των εκθετικά αυξανόμενων ελλείψεων εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, παρά την απόφασή τους να παραμείνουν, δεν μπορούν να παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα στους ασθενείς με σοβαρούς αιματολογικούς καρκίνους. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες καινοτόμες προηγμένες θεραπείες.
Ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Γιάννης Κοτσιανίδης, τονίζει ότι καμία καινοτόμος θεραπεία δεν μπορεί να αναπληρώσει τις κάποιες κρίσιμες ανάγκες, όπως η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη νοσηλεία. Η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των λεμφωμάτων απαιτεί την παρακολούθηση της θεραπείας και των επιπλοκών από έμπειρους γιατρούς σε σωστά στελεχωμένα αιματολογικά κέντρα.
Τα λεμφώματα, όπως εξήγησε ο καθηγητής, είναι κακοήθειες που προέρχονται από κλωνικές μεταλλαγές διάφορων τύπων λεμφοκυττάρων και αποτελούν τον έβδομο πιο συχνό καρκίνο παγκοσμίως. Τα λεμφώματα διαχωρίζονται σε Hodgkin και μη-Hodgkin. Τα πρώτα είναι γενικά καλής πρόγνωσης, ενώ τα δεύτερα διακρίνονται για την κλινική και προγνωστική τους ετερογένεια.
Η θεραπεία των λεμφωμάτων έχει εξελιχθεί με την εισαγωγή νέων, στοχευόντων θεραπειών, οι οποίες περιλαμβάνουν μονοκλωνικά και αμφιειδικά αντισώματα, καθώς και κυτταρικές θεραπείες. Αυτές οι κυτταρικές θεραπείες περιλαμβάνουν την τροποποίηση των λεμφοκυττάρων του ασθενούς στο εργαστήριο. Η διαδικασία απαιτεί φροντίδα και παρακολούθηση σε εξειδικευμένα και αδειοδοτημένα κέντρα.
Ο καθηγητής Κοτσιανίδης αναφέρεται επίσης στους παράγοντες κινδύνου για λέμφωμα, όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό και οι αυτοάνοσες παθήσεις. Σημειώνει ότι, αν και πολλοί από τους ασθενείς με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα εκδηλώσουν ποτέ λέμφωμα, οι ανοσοκατεσταλμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Τέλος, οι θεραπείες με CAR-T κύτταρα, μια επανάσταση στην εγκυρότητα των θεραπειών για καρκίνους, απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση και έγκριση. Η όλη διαδικασία χρειάζεται περίπου δύο μήνες και οι ιατρικές δομές πρέπει να είναι κατάλληλα οργανωμένες για να παρέχουν αυτήν την περίθαλψη. Παρά τις εξελίξεις, η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί άμεσες λύσεις.
Πηγή: tovima.gr