Η υγεία και οι διατροφικές προτιμήσεις των ατόμων φαίνεται να σχετίζονται άμεσα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του University of Surrey. Οι ερευνητές, μέσα από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Translational Medicine, ανάλυσαν ανώνυμες πληροφορίες 180.000 εθελοντών από την UK Biobank και χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να ταξινομήσουν τους συμμετέχοντες σε τρία βασικά προφίλ διατροφής.
Το πρώτο προφίλ περιλάμβανε άτομα που φροντίζουν την υγεία τους, προτιμώντας φρούτα και λαχανικά αντί για γλυκά και ζωικά τρόφιμα. Το δεύτερο προφίλ αφορούσε άτομα που απολαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων κρεάτων, ψαριών, λαχανικών και γλυκών. Τέλος, το τρίτο προφίλ περιλάμβανε τους λάτρεις του γλυκού, οι οποίοι προτιμούσαν γλυκές τροφές και ροφήματα με ζάχαρη, δείχνοντας μικρότερο ενδιαφέρον για υγιεινές επιλογές.
Στο επόμενο στάδιο της μελέτης, οι ερευνητές ανάλυσαν δείγματα αίματος όπου είχαν μετρηθεί 2.923 πρωτεΐνες και 168 μεταβολίτες, προκειμένου να εξετάσουν τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων. Οι πρωτεΐνες και οι μεταβολίτες παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας, καθώς οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες, από την ανοσία μέχρι τη σκέψη, ενώ οι μεταβολίτες προκύπτουν από τη διαδικασία της πέψης.
Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Nophar Geifman, δήλωσε: «Τα αγαπημένα σας φαγητά φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την υγεία σας. Αν οι προτιμήσεις σας περιλαμβάνουν κέικ, γλυκά και ζαχαρούχα ροφήματα, τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία σας». Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα των λάτρεις του γλυκού έχει 31% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη, καθώς και αυξημένα ποσοστά διαβήτη και καρδιοπαθειών συγκριτικά με τις άλλες ομάδες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στους λάτρεις των γλυκών παρατηρήθηκαν υψηλότερα επίπεδα της αντιδραστικής πρωτεΐνης C, ενός δείκτη φλεγμονής, καθώς και ανησυχητικά επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων, που προειδοποιούν για κινδύνους διαβήτη και καρδιοπαθειών. Αντίθετα, όσοι προσέχουν την υγεία τους παρουσίασαν υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών και χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνιες νεφρικές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην ομάδα που κατανάλωνε ποικιλία τροφών, οι κίνδυνοι φαίνονταν να είναι μέτριοι.
Πηγή: tovima.gr