Ο ναός της Αφαίας στην Αίγινα είναι ένα αρχαίο μνημείο που δεν εντυπωσιάζει μόνο με την πανέμορφη τοποθεσία του, κυρίως κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, αλλά και με την αινιγματική θεότητα στην οποία είναι αφιερωμένος. Αυτή η θεότητα ταυτίζεται με τη Βριτόμαρτη ή Δίκτυννα της Κρήτης. Σύμφωνα με μυθολογικές αφηγήσεις, ο Μίνως, ο βασιλιάς της Κρήτης, κυνηγούσε τη Βριτόμαρτη. Αυτή, για να γλιτώσει, έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από ψαράδες που την μετέφεραν στην Αίγινα. Ωστόσο, και εκεί προσελκύστηκε από έναν από αυτούς και κατέφυγε στο ιερό άλσος της Άρτεμης, όπου εξαφανίστηκε με τη βοήθεια της θεάς. Οι κάτοικοι της περιοχής, που την αναζητούσαν, βρήκαν στην θέση της ένα άγαλμα και την ονόμασαν Αφαία.
Ο ναός, ο οποίος χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., χτίστηκε μετά τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα δωρικής αρχιτεκτονικής και θεωρείται ως το πρότυπο για τον Παρθενώνα. Τα αετώματά του είχαν υπέροχα γλυπτά, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Ιταλία το 1811 και τελικά εκτέθηκαν στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου το 1828.
Στις 12 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μια συναυλία κοντά στον ναό, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, που είναι ένθερμος λάτρης αυτού του χώρου. Η συναυλία περιλάμβανε ερμηνείες από τον Γιάννη Κότσιρα και την Ηρώ Σαΐα, που συγκέντρωσαν περίπου 200 θεατές, μεταξύ των οποίων αρκετοί αναγνωρίσιμοι καλλιτέχνες. Οι ερμηνείες του Κότσιρα, ιδιαίτερα σε κομμάτια όπως η «Άσπρη Μέρα» και το «Από βυθό σ’ άλλο βυθό», έκλεψαν τις εντυπώσεις, ενώ η Ηρώ Σαΐα συνδύασε τις προηγούμενες δεξιότητές της ερμηνεύοντας απαιτητικά κομμάτια.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον Κότσιρα να ερμηνεύει τον «Ερωτόκριτο», και στη συνέχεια ο Ξαρχάκος εξιστόρησε μια ανάμνηση από το παρελθόν του με τον Νίκο Ξυλούρη, που είχε αποτυπώσει τη μαγεία του ναού και την εμπειρία του κατά την επίσκεψή τους εκεί. Ο Ξαρχάκος με τον Ξυλούρη διαπίστωσαν τη σύνδεση του ναού με τη μουσική και την τέχνη, ενισχύοντας την αίσθηση ότι ο αρχαίος πολιτισμός είναι ζωντανός μέσα από τη σύγχρονη τέχνη.
Η εκδήλωση αυτή ήταν μέρος του κύκλου συναυλιών “Ταξίδι στο φως” που οργανώνει ο Ξαρχάκος με την υποστήριξη της METLEN Energy & Metals. Η εκδήλωση είχε ως στόχο να φέρει το κοινό κοντά στην ελληνική παράδοση και να συνδυάσει το αρχαίο με το σύγχρονο. Οι επόμενες συναυλίες θα φιλοξενηθούν σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Πηγή: tovima.gr