Λίγο πριν την έναρξη της έκθεσης wanderlust (φιλαποδημία)/all passports στο Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον επιμελητή της έκθεσης, Κώστα Πράπογλου. Στην έκθεση συμμετέχουν 44 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι παρουσίασαν έργα site-specific και context-responsive, αναζητώντας τη βιωματική σύνδεση με το ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν σε ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο, καθώς το κτίριο, με πλούσια ιστορία, θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο και πολυχώρο. Το μέγαρο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ το 1890 και έχει φιλοξενήσει διάφορες δραστηριότητες, από εκπαιδευτικά ιδρύματα έως τον κινηματογράφο Ιντεάλ, ο οποίος ήταν το στέκι πολλών Αθηναίων.
Η βιωματική σύνδεση με τα έργα είναι κρίσιμη για την κατανόηση των θεματικών της έκθεσης. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ορόφους και οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν το ταξίδι μέσα από προσωπικά βιώματα και κοινωνικές αναζητήσεις. Για παράδειγμα, το έργο «Μνημείο Ψιθύρων» της Μαριάννας Στραπατσάκη συνδυάζει μνήμες από τον κινηματογράφο Ιντεάλ, αναγκάζοντας τους επισκέπτες να αναλογιστούν τη σχέση μεταξύ μνήμης και προόδου.
Η ιστορική διαδρομή του Μεγάρου Σλήμαν-Μελά έχει επηρεάσει την πολιτιστική ζωή της πόλης. Η αρχιτεκτονική του και η προσωπικότητα του Σλήμαν συνδυάζονται με τις σύγχρονες εκφράσεις τέχνης που εκτίθενται. Τα έργα των καλλιτεχνών προσφέρουν μοναδικές προσεγγίσεις στο θέμα του ταξιδιού, ενσωματώνοντας μύθους και εσωτερικές αναζητήσεις.
Στην έκθεση περιλαμβάνεται επίσης ένα οπτικό και πολυμεσικό λεξιλόγιο, με εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφική, που ενεργοποιούν τους εκθεσιακούς χώρους. Καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Κοντονικολάου και η Νεφέλη Μασία προσφέρουν έργα που ζητούν από τους θεατές να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία της καλλιτεχνικής εμπειρίας.
Αναδεικνύοντας την ιστορία μέσω των σύγχρονων έργων, η έκθεση προκαλεί σε όλους να ανακαλύψουν κομμάτια της προσωπικής τους μνήμης. Όπως αναφέρεται, ο επισκέπτης μπορεί να βρει ένα κομμάτι της ζωής του στα διαδρόμους της έκθεσης.
Η έκθεση, που διαρκεί μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, είναι διαθέσιμη στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. Πηγή: tovima.gr