Η αλλαγή της ώρας θα συμβεί την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, συγκεκριμένα στις 27 του μηνός. Τα ρολόγια μας θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω στα ξημερώματα στο πλαίσιο της χειμερινής ώρας. Έτσι, το 04:00 π.μ. θα δείχνει 03:00 π.μ. Ορισμένοι μπορεί να χαρούν καθώς θα κερδίσουν μια επιπλέον ώρα ύπνου, ενώ άλλοι μπορεί να βιώσουν δυσάρεστες συνέπειες.
Στη διάρκεια της χειμερινής ώρας, οι μέρες γίνονται μικρότερες και οι νύχτες μεγαλύτερες, γεγονός που μειώνει την έκθεση μας στο ηλιακό φως. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν την εμφάνιση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), η οποία εμφανίζεται συνήθως στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα και υποχωρεί με την άφιξη της άνοιξης.
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση εξηγεί ότι η εποχική κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε βιοχημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο, που προκαλούνται από τις λιγότερες ώρες φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μετατοπίσεις στο βιολογικό ρολόι μας, με συνέπειες στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
Η αλλαγή της ώρας επηρεάζει και τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό μας “ρολόι”, το οποίο συγχρονίζεται με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες και να πυροδοτήσει ημικρανίες ή πονοκεφάλους. Όπως επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, τέτοιες εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν σε πλήθος προβλημάτων.
Επιπλέον, το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου αναφέρει ότι η αϋπνία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σκέψη, την προσοχή, τη μνήμη και τη διάθεσή μας, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Μια μελέτη από τη Σουηδία υποδεικνύει ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί επίσης να επιβαρύνει την καρδιά μας, με ποσοστά σοβαρών καρδιακών επεισοδίων να αυξάνονται από 6% σε 10% τις τρεις πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή.
Τέλος, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine αναφέρει ότι η αλλαγή της ώρας μπορεί να προκαλέσει κοινωνικό “jet lag”, δηλαδή μια ασυμφωνία ανάμεσα στη βιολογική μας ώρα και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, όπως το σχολείο ή η εργασία.
Πηγή: tovima.gr