Έχετε νιώσει ποτέ να είστε αποσπασμένοι, χωρίς ενέργεια, παρά την απλότητα της ημέρας σας; Από το πρωί μέχρι το βράδυ, οι άνθρωποι καλούνται να πάρω συνεχώς αποφάσεις, αν και φαινομενικά αυτές οι επιλογές μπορεί να μην φαίνονται δύσκολες. Έρευνες δείχνουν ότι αυτή η ψηφιακή επιβάρυνση μπορεί να προκαλεί κόπωση, επηρεάζοντας τη δυνατότητα λήψης ορθολογικών αποφάσεων, ιδιαίτερα στο τέλος της ημέρας.
Οι ερευνητές του Paris Brain Institute αποφάσισαν να εξετάσουν το φαινόμενο αυτό, μετρώντας τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την εκτέλεση απαιτητικών εργασιών. Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, σαράντα συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ασκήσεις μνήμης για έξι ώρες, ενώ βρίσκονταν σε μαγνητικό τομογράφο. Κατά τη διάρκεια αυτού του πειράματος, εξετάστηκαν διάφορες γνωστικές ασκήσεις, με σκοπό να διαπιστωθεί πώς η ποσότητα των εργασιών επηρεάζει την φυσιολογία του εγκεφάλου.
Οι συμμετέχοντες που αντιμετώπισαν τις πιο απαιτητικές ασκήσεις παρουσίασαν σημάδια κόπωσης, όπως η διαστολή των κόρης των ματιών τους. Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος των ασκήσεων, παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα γλουταμικού (μιας χημικής ουσίας που σχετίζεται με τη γνωστική διαδικασία) ήταν παρόμοια και για τις δύο ομάδες. Αυτό υποδεικνύει ότι η ποσότητα των γνωστικών φορτίων, και όχι οι επιμέρους δυσκολίες, σχετίζεται με την εγκεφαλική εξάντληση.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να πάρουν αποφάσεις σε σχετικά απλές επιλογές, όπως αν θα προτιμούσαν ένα μικρό χρηματικό ποσό άμεσα ή ένα μεγαλύτερο αργότερα. Η ομάδα που είχε υποστεί μεγαλύτερη κόπωση τείνει να επιλέγει την άμεση ανταμοιβή, κάτι που δείχνει μια προτίμηση για επιλογές που απαιτούν λιγότερη νοητική προσπάθεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η κόπωση μπορεί να επιδράσει στη λήψη αποφάσεων, με άτομα να είναι πιο επιρρεπή σε παρορμητικές αγορές αργά την ημέρα, όταν η ενέργεια και η δύναμη συγκέντρωσης έχουν μειωθεί.
Συμπερασματικά, οι μελέτες αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη για παρατηρήσεις σχετικά με πώς η νοητική κόπωση μπορεί να μας επηρεάσει στην καθημερινότητά μας, υποδηλώνοντας την τάση να παίρνουμε λιγότερες καλές αποφάσεις, καθώς περνάει η ημέρα και ξεμένουμε από ενέργεια.
Πηγή: tovima.gr